Ahad, 15 April 2018 | 8:42pm
KETUA Polis Daerah Shah Alam, Asisten Komisioner Baharudin Mat Taib. - Foto Mohd Asri Saifuddin Mamat

Rela dipukul sebagai 'hadiah' hari lahir

SHAH ALAM: Seorang pelajar Tingkatan Lima sebuah sekolah di bandar raya ini dipercayai merelakan dirinya dibelasah sekumpulan rakannya ketika menyambut hari lahirnya.

Menerusi rakaman video berdurasi 29 saat yang tular di media sosial itu, kira-kira lapan pelajar lain menyanyikan lagu 'happy birthday to u' kepada seorang rakan mereka di dalam kelas, sebelum bertindak memukulnya.

Selain ditendang, pelajar terbabit turut dipukul oleh beberapa rakannya dengan menggunakan batang penyapu.

NSTP difahamkan, sambutan sedemikian adalah 'tradisi' bagi segelintir pelajar di sekolah itu dan kejadian berlaku pada Februari lalu.

Sementara itu, pihak pengurusan sekolah berkata, kejadian itu hanya diketahui pada Jumaat lalu selepas video berkenaan tular di laman sosial dan laporan mengenainya sudah dihantar ke Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) Selangor.

"Sehingga sekarang kita gagal menghubungi keluarga remaja yang dipukul ini. Sebelum ini pelajar meraikan hari jadi dengan cara membaling tepung dan ia diketahui pihak sekolah," katanya ketika dihubungi NSTP di sini, hari ini.

Ketua Polis Daerah Shah Alam, Asisten Komisioner Baharudin Mat Taib, bagaimanapun berkata, tiada laporan polis dibuat berhubung kejadian itu.

"Polis masih belum menerima laporan mengenai kejadian ini. Namun sekiranya ada laporan, kita akan siasat sebelum mengambil tindakan selanjutnya," katanya.

Dalam pada itu, Timbalan Menteri Pendidikan, Datuk P Kamalanathan ketika ditemui pemberita selepas menghadiri `Karnival #Stand Together' di Setia Alam berkata, pihaknya sudah mengarahkan JPN menjalankan siasatan serta mengemukakan laporan berhubung kejadian itu.

"Kita sedang mendapatkan laporan mengenai kejadian itu dan apabila siasatan selesai, kita akan maklumkan perkembangannya," katanya.

65 dibaca
Berita Harian X