NEW YORK: Gabenor New York mengisytiharkan darurat bagi negeri itu hari ini menjelang ketibaan Taufan Sandy yang kini sedang menghala ke pantai timur Amerika Syarikat dari kepulauan Caribbean.

“Ketika kami sedang bersiap sedia untuk sebarang kemungkinan menjelang Taufan Sandy ke New York, saya menggerakkan semua jentera untuk menangani sebarang kesan daripada taufan kuat ini," kata Gobernor Andrew Cuomo.
“Kami kini sedang bekerjasama erat dengan agensi Persekutuan dan negeri untuk memantai perkembangan mengenai taufan ini dan mengerahkan pelan bersepadu untuk menanganinya," katanya.

Taufan itu kini sedang menghala ke tanah besar di pantai timur Amerika selepas membadai pantai Caribbean dan Bahamas.

Mengikut ramalan, apabila tiba di kawasan padat penduduk di New York, taufan ini dijangka mengurangkan kekuatannya menjadi ribut petir tempatan serta hujan lebat bermula Isnin atau Selasa.

Keadaan itu dijangka menyebabkan kesesakan di lapangan terbang JFK, LaGuardia dan Newark serta perpindahan penduduk padat di kawasan rendah seperti berlaku ketika Taufan Irene pada 2011.

Datuk Bandar New York, Michael Bloomberg, berkata, penduduk di kawasan sepanjang pantai akan dipindahkan serta menutup rangkaian kereta api dan bas sekiranya perlu.
“Ia adalah taufan yang amat merbahaya. Adan perlu memberi perhatian mengenainya seperti disiarkan media dari semasa ke semasa," kata
Bloomberg dalam sidang akhbar secara langsung di stesen televisyen. - AFP