PUTRAJAYA: Kedutaan Malaysia di Iraq akan dibuka semula dalam tempoh tiga bulan akan datang selepas segala proses dokumentasinya selesai, kata Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman.

Beliau berkata, keputusan membuka semula kedutaan Malaysia itu, telah mendapat persetujuan daripada Kabinet baru-baru ini.
Katanya, langkah itu juga dibuat kerana banyak negara telah beroperasi semula di Iraq, antaranya beberapa negara ASEAN, Jepun, Korea Selatan dan China.

"Kita sedang membuat perancangan. Salah satu aspek yang diambil kira (sebelum kedutaan Malaysia dibuka semula) ialah daripada segi keselamatan.

"Kerajaan Iraq juga mahu Malaysia membuka semula kedutaan (di Baghdad) secepat mungkin," katanya kepada pemberita selepas perhimpunan bulanan Kementerian Luar di sini hari ini.

Sebelum ini, Kuala Lumpur mengambil keputusan menutup Kedutaan Malaysia di Iraq pada Mac 2003 berikutan pergolakan di negara berkenaan.

Dalam perkembangan lain, Anifah berkata Kuala Lumpur akan terus bekerjasama dengan negara lain dalam menangani isu keganasan kerana ia adalah masalah global.
Sementara itu, Anifah mahu setiap warga Wisma Putra meningkatkan kepakaran dan pengetahuan kerana ia akan memberikan gambaran oleh dunia luar terhadap Malaysia. - BERNAMA